Cele mai speciale gorile sunt pe cale de dispariție: de ce nu le vei uita niciodată

de: Alexandru Puiu
21 06. 2020

Nu sunt mulți oameni pe această planetă care au fost destul de norocoși încât să vadă o gorilă creață. Din fericire, un fotograf profesionist a apucat să le imortalizeze înainte să dispară.

Kirsty Taylor este un fotograf specializat pe viața sălbatică și, de curând, a trăit o experiență pe care nu o va uita niciodată. Datorită unui set extraordinar de circumstanțe, s-a bucurat de câteva momente de intimitate cu o gorilă și puiul ei cât se poate de creț.

Kirsty nu a ajuns însă să le vadă din greșeală. Ea a fost fascinată de gorile decât era foarte mică și a primit o enciclopedie la împlinirea vârstei de 8 ani. Încă de pe atunci, tot ce și-a dorit a fost să le vadă vreodată, pe parcursul vieții ei, în sălbăticie, în habitatul lor natural.

După ce și-a ales meseria potrivită, cea de fotograf, a călătorit în mai multe colțuri ale lumii pentru a-și îndeplini visul din copilărie. Evenimentul mult așteptat s-a petrecut în Parcul Național al Vulcanilor din Rwanda, gazda celei mai mici populații de Gorile de Munte.

Pentru prima oară, această specie de mamifere a fost descoperită în 1902. Între timp, vietățile au suferit mult, S-au confruntat cu boli, au fost vânate, le-a fost distrus habitatul și au căzut ca victime colaterale în mai multe războaie. Mai mulți oameni de știință au fost convinși că vor dispărea de pe fața pământului înainte de începutul acestui secol.

Într-o plimbare uzuală cu grupul prin parcul național, Kirsty a fost uimită când a văzut o mamă gorilă cu puțul ei de doar trei săptămâni. Micuța gorilă cât se poate de creață a fost absolut fascinată când a întrezărit oameni în apropiere. Tocmai din acest motiv, a fost posibilă imortalizarea cadrului memorabil de mai jos. ”Am avut doar câteva minute cu micuța familie, în timp ce ne întorceam de pe munte, la finalul turului și am fost norocoși să le vedem. Iubesc contactul vizual și expresia de pe fața micuțului. Ne privește de parcă nu a mai văzut oameni niciodată, iar părul creț nu de neglijat!”, își aduce aminte autoarea fotografiilor.